Ontdek onze varens

Ontdek onze schaduwplanten
Hoe ons bereiken?
Lijst van plantenbeurzen
Hoe bestellen?
Onze ethiek
La Fougeraie: terug naar homepagina

1. Welke bodem?

Varens groeien bij voorkeur in een dikke laag humus die voldoende micro-organismen en bodemschimmels bevat. Het inwerken van voldoende bladgrond of tuincompost is dus groeivoorwaarde nummer één.
Weliswaar moet er voldoende vocht aanwezig zijn, maar het is echter belangrijk dat de bodem goed doorlatend is, zodat overtollig water gemakkelijk kan worden afgevoerd.
Toevoegen van meststoffen is meestal niet nodig. Een regelmatige toevoeging van micro-organismen en bodemschimmels is aanbevolen. Een pH van 5 tot 6,5 is ideaal. Ga naar 'kies uw varens' om de ideale varen voor uw tuin te vinden.

2. Wanneer en hoe planten?

Planten die buiten in potten worden gekweekt, kunnen het hele jaar door worden geplant, zolang het niet vriest. Planten onder glas gekweekt, worden bij voorkeur geplant in de lente, na de laatste nachtvorst. Planten met blote wortel worden geplaatst in de vroege lente of in de herst.
Vooraleer men gaat planten, moet men de grond goed bewerken (zie boven) en het onkruid mét wortels verwijderen. Men maakt een gat dat minstens twee maal zo groot is als de kluit van de plant. Geef voldoende water en druk de plant goed aan.

Geef tijdens het eerste jaar regelmatig water in geval van droogte.

Bij het planten van varens in muurtjes maakt men een gat ter grootte van een hand. Vul het gat met een goed vochtig substraat. Gedurende het eerste jaar moet men in geval van droogte regelmatig sproeien.

3. Onderhoud

Varens vragen nauwelijks aandacht. Ze worden zelden aangetast door ziekten of insecten.

In de winter:

In de natuur krijgen ze in de winter een bladdek. Ook in de tuin zorgen we daarvoor door de verdorde bladeren niet af te snijden en de gevallen bladeren op de grond te laten liggen.
Soms moet men extra bladeren toevoegen; dit om uitdroging van de grond door vorst en oostenwind te voorkomen, de plant extra te beschermen en te voorzien van voldoende humus voor het volgende groeiseizoen.

In de lente:

Afsnijden van de verdorde bladeren gebeurt slechts in het voorjaar als de jonge bladeren ontrollen. Men wacht tot na de laatste nachtvorst en het ontwikkelen van de nieuwe bladeren om de beschadigde en verwelkte bladeren van wintergroene varens af te knippen.

In de zomer:

In de zomer zorgt men voor voldoende vocht in de droogteperioden, vooral voor de jonge planten.
Wintergroene varens verdragen beter droogte dan bladverliezende soorten en geven de voorkeur aan een plek in de volle schaduw. Omwille van hun half- tot wintergroen blad zijn ze niet weg te denken uit onze bos-, stads- of landschapstuin. Geef ze een plaats waar ze kunnen groeien zonder dat ze aan veel wind worden blootgesteld. Veel wind is voor varens uit den boze!


Dryopteris Filix Mas 
© François De Heel